Skip to main content

Den här artikeln utforskar den spanska målaren Pablo Ruiz Picassos verk. Från hans blå period till kubism till surrealism var Picassos liv fyllt av kreativa sysselsättningar. Sedan får du lära dig om hans relationer med kvinnor. Och glöm inte att kolla in biografin om Pablo Picasso. Det kommer att ge dig en bättre förståelse för konstnären och hans verk. Låt oss börja! Här är fem av hans mest kända verk.

Blå perioden (1901-1904)

Picassos blå period är känd för sina verk flytande och är en tid av intensiv poetisk och personlig melankoli. Det markerade Picassos övergång från klassicism till abstrakt konst. Konstnärens mästerverk La Misereuse Accroupie är ett perfekt exempel på hans målningar från den blå perioden. Målningen är en representation av Picassos intensiva känslor för sin älskare, en prostituerad.

Kubism

Efter Paris befrielse omfamnade Picasso kommunistpartiets radikala politiska åsikter. Han deltog i ett flertal fredskongresser i Paris, Rom, Warszawa och Sheffield. Picassos berömda duvmålning gjordes till ett kommunistpartiemblem. Picasso fortsatte att producera politiskt ambitiösa verk efter Guernica. Hans verk har blivit ikoniskt i den moderna konstvärlden. Den här artikeln utforskar Picassos karriär och influenser. Vi kommer också att titta på hans berömda verk, ”Skriet”, och hans livs och tiders inflytande på hans kubism.

Surrealism

Surrealisterna, även kända som dadaisterna, var en grupp avantgardistiska konstnärer som skapade verk som utmanade förväntningarna och ifrågasatte konventionella idéer. Picasso gick inte med i den surrealistiska gruppen förrän 1925, då han bestämde sig för att ställa ut sina kubistiska verk i den första surrealistiska grupputställningen. Han beskrevs senare som den bästa surrealistiska konstnären av Breton, men många av hans målningar hade ett surrealistiskt inflytande.

Relationer med kvinnor

I början av 1940-talet gifte Pablo Picasso sig med den franska målaren Francoise Gilot, en ung konststudent. Paret hade två barn, inklusive ett som heter Paloma Picasso, som senare skulle bli en berömd artist själv. Förhållandet upphörde 1953 och Gilot lämnade Picasso. En memoarbok som publicerades om förhållandet, Livet med Picasso, publicerades 11 år senare. Både män och kvinnor var förkrossade över splittringen. Till slut bestämde sig båda för att skilja sig från Picasso och flyttade ur varandras liv.

Inflytande på andra artister

Pablo Picassos melankoliska period uppmärksammas av monokroma verk i blå och gröna toner. Hans suggestiva porträtt av vännen Carlos Casagemas färdigställdes efter Casagemas död. Denna period kulminerade i målningen La Vie (1903), som skildrar konstnärens inre ångest. Hans verk anses allmänt vara en klassiker inom modern konst. Pablo Picassos influenser på andra artister är många.